"משבר" גיל 4 חודשים
- ליאן גלמן
- 15 במאי 2022
- זמן קריאה 2 דקות
בגיל 4 חודשים התינוק חווה קפיצה קוגנטיבית משמעותית ביותר, התינוק שלנו סיים את הטרימסטר
הרביעי, ומראה לנו על התפתחות תקינה.
הקושי שחווים כאן הוא בעיקר שלנו ההורים. אם בעבר יכולנו לנדנד 2 דקות על הידיים והוא נרדם, עכשיו יקח לנו יותר זמן, ולא רק זה- התינוק גם כנראה יתעורר בעוד חצי שעה במקרה הטוב (במקרה הפחות טוב יתעורר אחרי 10 דקות). באותו מידה תינוקות שהיו נרדמים במיטה שלהם או בעגלה עם קצת מגע, עשויים להראות עכשיו את היכולת הנהדרת שלהם בהרמת ראש, לא ירצו להניח ויעדיפו להציץ אל המובייל התלוי או הפנים שלנו.
נראה גם קושי בהאכלה, בדיוק מאותה הסיבה- המודעות לסביבה יוצרת גרייה מאוד גדולה אצל התינוק והוא יעדיף להפסיק לאכול כדי לחזור לחקור את העולם. ייתכן ונראה האכלות קצרות ותכופות יותר.

סיבות עיקריות למה זה קורה:
תינוקות נהיים מודעים יותר לסביבה. עכשיו הכל מעניין יותר, מסקרן יותר, ומכאן שהתינוק ישים לב בקלות אם יצאתם מהחדר. המודעות שהולכת וגוברת, כך שכל דבר קטן מעורר אותם, נקישה בדלת, נביחה של כלב, ציוץ של ציפורים. הכל הכל יקבל תשומת לב מוגברת מהתינוק.
תנועתיות התינוק הופכת ברובה מרפלקסיבית לרצונית. מכאן יתחילו התהפכויות או ניסיון להתהפכויות, תחילת זחילה או ניסיון לזחילה (גם זחילת ציר). אפשר להאשים את התינוק שהוא מעדיף לתרגל את מה שלמד במקום לישון? הרי הכי חשוב עכשיו זה לשכלל את מה שהוא למד. וכמובן הזמן הטוב ביותר לעשות זאת, היא כשהולכים לישון. או בזמן האוכל, פתאום להתנתק מהבקבוק/ציצי כדי להתהפך רגע.
סביב גיל 3-5 חודשים מחזור השינה של תינוקות עובר מ-2 שלבים ל-4 שלבים, כמו שלנו. זה אומר שבמחזור שינה אחד יש יותר שינה קלה מאשר שינה עמוקה, ואנחנו מבינים שכאשר השינה קלה, קל יותר להתעורר מכל פיפס. למשל- התינוק התהפך מתוך שינה, זאת הזדמנות נהדרת להתעורר ולנסות להתהפך בחזרה. או כיף מכך, התינוק הוציא לעצמו את המוצץ מתוך שינה, זה הזמן לשחק בלהכניס ולהוציא את המוצץ.
איך מתמודדים עם הגיל הזה?
מבינים שזאת תקופה חיובית של התינוק, והיא חולפת. וברור לנו שלכל גיל יש את "המשבר" שלו, עוד משהו להתמודד איתו, כמו שלב התפתחותי חדש, שיניים שיוצאות, הסתגלות לגן וכדו'.
מבינים שדפוס השינה משתנה וימשיך להשתנות ככל שהתינוק יגדל. ולכן להסתכל על התינוק ולפעול מתוך שיקול דעת אמיתי ולא מתוך לחץ, יוביל למענה נכון לצורך של התינוק.
שומרים על עקביות והתמדה, כדי ליצור ודאות וביטחון לתינוק שלנו. ככל שנעשה את אותם הדברים שוב ושוב ושוב, נוכל לשמר את סדר היום והשגרה, למרות הרגרסיה. למשל אם אתם מזהים שהתינוק עייף ומתקשה להירדם בסלון כפי שהייתם מרדימים בעבר, תכנסו לחדר ותחשיכו מעט כדי לעזור לו להיכנס לשינה רגועה.
שומרים על עוגנים קבועים שעזרו לכם עד כה, ותסגלו חדשים שיקלו עליכם בהמשך. למשל זה זמן נהדר להוסיף טקס שינה אם לא עשיתם זאת עד כה. תפנו לכם חצי שעה לפני השינה, כדי ליצור אווירה רגועה בבית עם אורות מעומעמים, מקלחת, עיסוי, ספר- מה שמתאים לכם.
לא כל התינוקות חווים רגרסיה באותה הצורה ולא באותו זמן. אל תלחצו מהגיל הזה, ואל תלחיצו את עצמכם לפני הזמן. בכל גיל יהיה משהו, ורוב הפעמים נראה שינוי בדפוס השינה והאכילה. כמו שזה בא כך זה חולף. עד "המשבר" הבא.